تعمیر و سرویس سردخانه

ما دراین مقاله کوتاه قصد داریم تا برای شما سرویس و تعمیر سردخانه را به طور کامل شرح دهیم پس با ما همراه باشید. در دنیای ماشین آلات صنعتی کمپرسور های برودتی سردخانه ها و چیلر ها نقش بسیار ارزنده ای را ایفا میکنند و از آنجابیی که تمامیی ماشین آلات صنعتی به خاطر سایش های بیش از اندازه قطعات و مطعلقات مکانیکی درون کمپرسور خرابی های زیادی را به خود میبینند درست است که کمپرسور را توری طراحی میکنن که کمترین استحلاک را داشته باشند ولی به هر شکل زمانی که میل لنگ شاتون رینگ و پیستون با ۱۴۵۰ RPM درون کمپرسور سردخانه و کمپرسور چیلر به گردش و حرکت در میآیند . به هر اگر یکی از اوامل متعارف مثل روغن و فاصله های استاندار از حالت استاندارد خود خارج شوند کمپرسور در مدت زمان کوتاهی دوچار ساییدگی در قسمت سیلندر و میل لنگ خواهد شد و در نتیجه باعث گریپاژ شدن کمپرسور سردخانه یا چیلر خواهد شد .

تعمیر میلنگ کمپرسور سردخانه

ازین رو تعمیرکار سردخانه و یا تعمیرکار چیلر موظف است تا هر هشت ماه ماه یک بار اقدام به تعویض روغن 4GS ، 3GS و یا SL100 کمپرسور سردخانه مینمایند تا قبل از کم شدن بیش از حد ویسکوزیته روغن کمپرسور و خراب شدن کمپرسور از این خرابی و از به وجود آمدن خسارت بعدیه آن جلوگیری کنند چون قیمت کمپرسور سردخانه و چیلر در حال حاظر بسیار بالا و گران میباشد و تعمیرکار سردخانه موظف است تا سر حد ممکن از به وجود آمدن خسارات و خرابی کمپرسور جلو گیری کند .

تعمیر و سرویس سردخانه زیر صفری و بالا صفری :

برخی از مشکلاتی که در سردخانه ها با آن روبه رو می شویم را ذکر می کنیم تا درصورت مواجهه شدن با آنها بتوان قسمت های مرتبط با مشکل مورد نظررا مورد بررسی قرار داد .

** صدای بیش از اندازه کمپرسور سردخانه :

 علت آن اصطحکاک ایجاد شده درون کمپرسور می باشد که به مرور زمان افزایش یافته و هزینه های تعمیر آن نیز بالا می رود از این رو سریعا نسبت به تعمیر کمپرسور سردخانه اقدام شود .

** یخ زدن لوله برگشت کمپرسور سردخانه : 

 بررسی گاز و میزان شارژ گاز ( شارژ بیش از اندازه گاز) ، متناسب نبودن ظرفیت گنجایش اواپراتور نسبت به محیط ( ظرفیت گنجایش کم است) ، بررسی اکسپنشن یا شیرانبساط

تعمیر سردخانه و رفع یخ زدگی اواپراتور سردخانه :

 مشکل درعملیات برفک زدایی بوده در این راستا باید تامر المنت مورد بررسی قرار گیرد.

اتومات نکردن سرد خانه :

 بررسی سیم کشی سردخانه و ترموستات ، زیاد کردن سردخانه افزون بر گنجایش آن

تعمیر اتومات کردن تند تند سردخانه :

 تایم تلرانس تنظیم ترموستات مشکل داشته و یا اینکه محل قرار گیری ترموستات در سرد خانه اصلا درست نبوده است.

عدم جریان گاز در ساید گلاس سردخانه :

  • بررسی کمپرسور، اکسپنشن و شیرها
  • تعویض فیلتر درایر کمپرسور سردخانه
  • گرفتگی مدار(نیازبه شستشوی مدار توسط ازت است)

پریدن فیوز با روشن کردن سردخانه :

 مشکل در سیم کشی مدار فرمان یا فن ها یا سیم پیچ کمپرسور سردخانه می باشد که باید مورد بررسی قرار گیرد.

تعمیر سردخانه های زیر صفر:

دمای این سردخانه ها زیر صفر است و دربرخی مواقع دمای بعضی از این سردخانه ها تا منفی ۴۰ درجه نیز می رسد. اغلب برای نگهداری مواد منجمد فاسد شدنی ، پروتئینی ، خرما و … استفاده می شود.

برای نگهداری محصولاتی که نیاز به سردخانه با دمای بالای صفر دارند می توان دمای سردخانه زیر صفر را برای این محصولات تنظیم کرد ولی حالت عکس آن بعلت تحمیل فشار خیلی زیاد به کمپرسور، بسیار مشکل وشاید غیر ممکن باشد.

تمام ساختار و اجزای تشکیل دهنده سردخانه ها شامل موارد ذیل می باشد:

موتور، کمپرسور، کندانسور، ذخیرۀ ازت، شیر انبساط، اواپراتور، دمنده (فن) و لوله های ارتباطی. موتور برق مورد نیازکمپرسور را تامین می کند و محرک کمپرسور سردخانه می باشد.

تعمیر موتورخانه سردخانه :

موتورخانه سردخانه ها متناسب با انواع سردخانه ها که شامل زیر صفر ، بالای صفر و تونل انجماد می باشد، متفاوت است.( از نظر تامین محدوده دمایی خاص ، تامین رطوبت نسبی و هم چنین هوای تازه در مورد نگهداری برخی از مواد مثل میوه و سبزیجات ) یکی از دستگاه های مورد استفاده و مهم در موتورخانه سرد خانه ،چیلرهای تراکمی هستند این چیلرها شامل ۴ قطعه اصلی هستند : کمپرسور ، کندانسور، عامل انبساط (لوله های مویی و شیر انبساط) و اواپراتور می باشند.چیلرها دارای واحدهای داخلی و خارجی هستند، محل نصب واحدهای خارجی در خارج از ساختمان بوده و کنداسینگ را شامل می شود و محل نصب واحدهای داخلی نیز داخل سردخانه بوده که شامل فن کویل ها هستند؛ این واحد های داخلی وخارجی توسط سیستم لوله کشی به همدیگرمتصل می گردند. چیلرها سیستم سردکننده سردخانه ها هستند که در انتخاب آنها برای سردخانه باید دقت زیادی به خرج داد زیرا در صورت متناسب نبودن ظرفیت چیلر با سردخانه مورد نظربا مشکلات زیادی مواجه خواهیم بود،بطور مثال کم بودن ظرفیت چیلر نسبت به سردخانه باعث بروز مشکل درنگهداری مواد در سرد خانه خواهد شد و بیش از اندازه بودن ظرفیت چیلر نیز باعث خاموش و روشن شدن های متعدد چیلر شده و انرژی مصرفی را افزایش داده و در نهایت دمای سرد خانه بطور دقیق قابل تنظیم نخواهد بود.

اگر انرژی تلف شده از دیواره های سرد خانه کم باشد، یعنی عایق بندی دیواره های آن بخوبی صورت گرفته که در این شرایط می توان از یک چیلر با ظرفیت کم نیز در سردخانه استفاده کرد. کار چیلرهای تراکمی به این شرح است که گاز توسط کمپرسور متراکم شده و فشار گاز بشدت افزایش پیدا میکند و به ۴.۵ برابر می رسد سپس وارد قسمت کندانسور( تقطیر کننده) می شود و توسط هوای محیط یا آب ،خنک شده و تبدیل به مایع می گردد ، مایع پس از عبور از قسمت لوله های مویین وارد اواپراتور می گردد که در این قسمت فشار گاز کاهش پیدا می کند و همین باعث تبخیر مایع شده و در نهایت مایع سردکننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود ازمحیط خنک‌کننده، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنک‌کننده در ارتباط هستند می‌گردد. سپس گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور منتقل می‌شود. در موتورخانه سردخانه هایی که در حداقل دمای منفی سردخانه هیچ محدودیتی وجود ندارد فقط چیلرنصب می شود اما درموتورخانه های سردخانه های بالای صفر بعلت اینکه دما بایستی در محدوده خاصی مثلا ۵- الی ۱۵+ درجه سانتیگراد ثابت بماند تا موادی که در این سرد خانه ها نگهداری می شوند از نظر کیفیت و شکل ظاهری در بهترین حالت خود قراربگیرند ، بدین منظورعلاوه بر چیلر در موتورخانه سردخانه ها باید پکیج گازسوز گرم کننده آب نیز تعبیه شود تا درصورت کاهش خیلی زیاد دمای هوای بیرون از حداقل دمای مورد نظر، با تولید گرما بتوانیم محدوده دمایی را ثابت نگه داریم. جهت تامین هوای تازه و رطوبت نسبی مورد نیاز برخی از موادی که در سردخانه ها نگهداری می شوند مثل میوه و سبزیجات بایستی یک دستگاه هواساز نیز جهت افزودن هوای تازه به درون سردخانه تعبیه گردد. هواساز ازطریق لوله کشی آب یا مبرد به چیلر متصل می شود ، هواساز بعلت بزرگ بودن دستگاه در خارج از محیط سردخانه قرار می گیرد و هوای تازه را با دمای مشخص به داخل سرخانه انتقال می دهد و رطوبت داخل را نیزتنظیم می کند.

کمپرسور سردخانه :

کمپرسوروظیفۀ متراکم نمودن گاز را دارد که به این ترتیب بیشترین فشار را در گاز ایجاد کرده که منجر به بالا رفتن حرارت گاز می شود. در داخل کمپرسور یک المنت حرارتی نیز قرار می دهند وظیفه این المنت گرم نگهداشتن روغن درطول خاموشی سیکل تبرید است زیرا زمانیکه که سیستم تبرید سردخانه خاموش است احتمال تبدیل بخار مبرد موجود در محفظه کمپرسور به مایع وجود داشته و اگر دراین حالت سیستم راه اندازی شود به کمپرسور آسیب وارد شده و علاوه بر این با حل شدن در روغن کمپرسورمنجر به روانکاری نامناسب آن می گردد که برای ممانعت از این مشکلات ازالمنت حرارتی داخل کمپرسور استفاده می شود.

کمپرسور داخل اتاقک کنترل قرار می گیرد، این اتاق دارای دستگاه های ترموگرافی می باشد که سنجش لحظه ای دما را به عهده دارند.در نزدیکی اتاق کنترل در محوطه سردخانه بایستی ژنراتور نیز تعبیه گردد تا در صورت قطع برق بتوان از ژنراتور برق اضطراری را تامین کرد؛ برای خنک سازی یا کاهش هرمترمکعب هوای داخل سردخانه به ازای یک درجه سانتیگراد حدودا BTU 25000   انرژی مصرف می شود و همین موضوع ضرورت وجود یک ژنراتور را که توانی حدود ۴۸۰ کیلو وات تولید کند را نشان می دهد.

در سرد خانه ها قبل از کمپرسور آکومولاتور قرار می گیرد ، آکومولاتور مخزنی است که از ورود مایع به کمپرسور ممانعت می کند، مخصوصا زمانیکه سردخانه با ظرفیت کامل کار نمی کند و همه مبرد داخل اواپراتور تبخیر نمی شود و همینطور زمانیکه کمپرسور به طور مرتب خاموش و روشن می شود با نصب آکومولاتورمی توان از آسیب های احتمالی جلوگیری کرد.

محفظه جداکننده روغن : این محفظه بین کمپرسور و کندانسور، روی خط گاز داغ قرار می گیرد و بخش اعظم روغن خروجی از کمپرسور را از گاز داغ جدا کرده و به داخل کمپرسور برگشت می دهد وجود این محفظه باعث حفاظت از کمپرسور شده تا بدون روغن کار نکند و همچنین از گردش روغن در سیکل تبرید جلوگیری می کند.

صدا خفه کن سردخانه : 

بعضى مواقع در سیستم هاى تبرىد از صدا خفه کن استفاده مى شود. صدا خفه کن ها مى توانند درداخل یا خارج پوسته کمپرسور نصب گردند. بعضى از کارخانجات سازنده صدا خفه کن رادر خط رانش درداخل پوسته کمپرسور جاسازى و نصب مى کنند و نیز مى توان صدا خفه کن را به صورت مجزا در خارج کمپرسور روى خط رانش نصب کرد.

لرزه گیر : لرزه گیرها مانع از انتقال لرزش کمپرسور به لوله هاى سیستم تبرىد مى شوند. مزیت استفاده از لرزه گیر در کاهش صدا و جلوگیرى از بزرگ شدن نشت هاى ریز احتمالى در اتصالات مى باشد. لرزه گیرها در اولین قسمت ممکن روى لوله هاى رانش و مکش کمپرسور نصب می شوند در ضمن پس از لرزه گیر، لوله به طور مناسب و محکم با بست ثابت مى شوند تا لرزش کمپرسور به قسمت هاى دیگر غیر از یونیت منتقل نشود.

کندانسور سردخانه :

کندانسورها یا دستگاهای تقطیر کننده ماده مبرد بعد از کمپرسور قرار گرفته و گاز مبرد پس از ورود به این دستگاه تبادل حرارت کرده و تقطیر می گردد و لذا گرمایی را که از اواپراتور در نتیجه سرد کردن محیط خود جذب نموده است به اضافه گرمایی که در اثر کار مکانیکی کمپرسور در مرحله تراکم به گاز مبرد منتقل شده است جمعا و تا حد تقطیر و تبدیل آن به مایع مبرد سرد می کند. کندانسور درقسمتی از سردخانه قرار می گیرد تا کمترین تابش خورشید را دریافت کند یعنی درجهت شمالی سرد خانه، وظیفه آن نیز خنک کردن گاز برگشتی از اتاقک ها می باشد که این گاز ازت یا فرئون می باشد که امروزه گاز فرئون بیشترین استفاده را دارد ولی گا زموجود در سیستم خنک کاری معمولا ازت است و عمری حدودا ۲۰ ساله دارد. کار خنک سازی توسط آبی که در تماس با نیتروژن داغ است صورت گرفته ؛ سپس بخار حاصل ازآب رطوبت اتاقک ها و سالن های سردخانه را تامین می کند.

مخزن مایع سرما ساز یا رسیور: این مخزن در انتهای کندانسور قرار دارد و زمانی که به ماده سرما ساز کمتری در سیستم نیاز باشد مازد ماده در این مخزن ذخیره می گردد و هم چنین زمانیکه که سیستم مورد تعمیر قرار می گیرد ماده سرما ساز وارد مخزن شده و از هدررفت آن جلوگیری می شود.

شیر اطمینان کندانسور : این شیرها مخازن را در فشارهای بالاتر از فشار طراحی شده محافظت می کنند و این شیرها روی پوسته کندانسور نصب می شود.

اواپراتور سردخانه : 

در اواپراتور ماده سرمازا در دمایی پایین تر از دمای محیط اواپراتور می جوشد و گرمای مواد و محیط داخل اواپراتور را جذب نموده و آنها را سرد می کند. اواپراتور می تواند برای سرد کردن هوا، آب یا هرنوع مایع و گازی به کاربرده شود. در شکل زیر دمای جوش ماده سرمازا در اواپراتور سرمازا پس از عبور لوله مویین به صورت °۴/۴ است. ماده C  مخلوطی از ۷۵  %مایع و ۲۵  %بخار است. هرچه ماده سرمازا پیش تر می رود گرمای بیشتری جذب کرده و ازمقدار مایع آن کاسته شده به مقدار بخار آن افزوده می شود به طوری که در ۹۰ %از طول کویل ابتدای اواپراتور، ماده سرمازا به صورت مخلوطی از مایع و بخار است و دمای آن ثابت است، در ۱۰ درصد طول انتهای کوىل ماده سرمازا به صورت ۱۰۰ درصد بخار است و با جذب °۱۰  گرما دمای آن بیشتر می شود و در انتهای کویل دمای آن C است و می گوىیم ماده سرمازا سوپرهیت شده است.

مقاله قبلی

Fabulous Brides Salon

مقاله بعدی

نحوه شستشوی کندانسور و پنل بیرونی کولر گازی

شروع به تایپ کنید تا پست های مورد نظر خود را ببینید.